Профілактика харчових отруєнь та кишкових інфекцій
Літня пора та висока температура у поєднанні із наслідками повномасштабної війни призводить до поширення гострих кишкових інфекцій та харчових токсикоінфекцій. Гострі кишкові інфекції є небезпечними і в мирний час, але при обмеженому доступу до води, продуктів, засобів гігієни та при скупченні людей ризики підвищуються.
Як передаються кишкові інфекції:
- через інфіковану воду;
- через продукти, овочі, фрукти та страви, які не були термічно оброблені або ретельно вимиті.
- контактно-побутовим шляхом, через невимиті руки, посуд, білизну або іграшки;
Які симптоми кишкових інфекцій?
- Підвищена температура.
- Діарея, яка триває декілька днів.
- Блювання, яке не приносить полегшення.
- Біль в животі.
- Загальна слабкість.
- Головний біль
- Симптоми гострих респіраторно-вірусних інфекцій.
За появи симптомів, якщо є можливість, потрібно одразу звертатись за медичною допомогою.
Як полегшити симптоми інфекції?
- Пити багато води або спеціальних розчинів для регідратації, які можуть замінити воду.
- Приймати ентеросорбенти – препарати, які зв’язують і виводять токсини з організму.
- Використовувати жарознижувальні препарати при підвищенні температури.
- Дотримуватись дієти без смажених та гострих страв.
Як уникнути кишкових інфекцій?
- Ретельно мийте руки з милом після відвідування вулиці, вбиральні і перед готуванням їжі.
- Кип’ятіть воду, яку п’єте, миєте руки чи посуд, якщо маєте сумніви в її якості.
- Ретельно мийте овочі та фрукти перед приготуванням, обливайте їх окропом, якщо вживатимете сирими.
- Добре проварюйте, тушкуйте чи прожарюйте продукти.
- Не їжте незнайомих рослин, ягід, грибів та трав.
- Правильно зберігайте продукти і дотримуйтесь термінів придатності.
- Тримайте в чистоті кухонні прилади і мийте поверхні.
- Не купуйте продукти на стихійних ринках.
- Не беріть в дорогу продуктів, які швидко псуються.
- Уникайте плавання в непроточних водоймах та “диких” пляжах, не ковтайте воду з таких водойм.
- Мийте та дезінфікуйте іграшки.
- Використовуйте індивідуальний посуд.
- Уникайте контактів з людьми, які мають ознаки захворювань.
- Екологічне виховання
- Нормативно-правова база ЗДО
- Корисні посилання
- Аудіоказки
-
Булінг
- Телефон гарячої лінії
- Порядок подання та розгляд(з дотриманням конфіденційності) заяв про випадки булінгу (цькування) в закладі дошкільної освіти
- Порядок реагування на доведені випадки булінгу (цькування) в закладі освіти та відповідальність осіб, причетних до булінгу (цькування)
- План заходів, спрямованих на запобігання та протидію булінгу (цькуванню) в закладі освіти.
- Про садок
- Внутрішня система забезпечення якості освіти
- Колектив закладу
- Наші групи
-
Прозорість та інформаційна відкритість закладу
- Наявність вакантних посад
- Правила поведінки здобувачів освіти в ЗДО
- Звіт керівника
- Освітня програма
- Виписка з держреєстру
- Ліцензування
- Мова освітнього процесу
- Матеріально-технічне забезпечення
- Правила прийому до закладу освіти
- Статут
- Структура та органи управління
- Умови доступності закладу освіти для навчання осіб з ООП
- Річний план
- Фінансова звітність
- Батьківська сторінка
- Безпека життєдіяльності
- Патріотичне виховання
- Фізичне виховання
-
Сторінка медсестри
- Особливості харчування дитини при стресі
- Вітаміни для повноцінного розвитку дитини
- Поради батькам щодо харчування дитини вдома
- Значення води у розвитку дитини
- Правила дитячого харчування влітку
- Харчування дітей ,які часто хворіють.
- Профілактика харчових отруєнь та кишкових інфекцій
- Секрети хорошого апетиту у дітей
- Як привчити дитину їсти овочі
- Територія обслуговування ЗДО